Pat-kam-zdrave.com използва бисквитки, за да осигури правилното функциониране на уеб сайта. Ако продължите да използвате услугите ни, ще приемем, че сте съгласни с използването на такива бисквитки. Научи повече

Здравословно хранене или диета?

Posted by patkamzdrave 23.04.2018 0 Comment(s)

Каква е разликата между диета и здравословно хранене?

 

През годините диетите често са били подлагани на дискусии, при които се чуват мнения "ПОЛЕЗНИ" или "НЕ". Живеем в свят, в който вече е модерно да живееш здравословно. Но дали това означава, че трябва да спазваш някаква строга диета или просто да се храниш природосъобразно? И каква всъщност е разликата?

 

Диетите поставят строги граници

Според проучване на „Международния Съвет по Храните и Информацията“ в САЩ, 77% от американците се опитват да отслабнат. Болшинството от тези хора със сигурност са получили информация, по един или друг начин, че диетите не са особено полезни. Въпреки това опитват да коригират поведението и теглото си като се вкарват в различни диетични режими.

В повечето случаи диета води до лишения. Лишения, които всъщност изострят вниманието върху храните, които не трябва да се консумират. Това се налага посредством правила, които категоризират храната като „добра“ или „лоша“. Съответно хората биват „добри“ или „лоши“, в зависимост от това какво ядат.

 

Друга отличителна черта на диетите е фокусирането върху теглото. Спазващите диета се мерят често и са все по-мотивирани с всеки изгубен килограм. Проблемът идва, когато теглото се стабилизира. А този момент винаги настъпва. Тогава мотивацията си отива заедно с въпросната стабилизация.

 

Бързата загуба на тегло често води до дефицит на калории. Когато горите повече калории, отколкото ядете, тялото ви се опитва да компенсира от запасите ви с мазнини и с времето отслабвате все повече. Ще кажете – супер, нали това е целта? Проблемът е, че рано или късно, теглото почти винаги се завръща. Диетите често се сблъскват с период на неконтролируемо ядене (на лоши храни) и изгубеното тегло се връща, че и с нещо отгоре. Някои го наричат още „йо-йо ефект“. Според едно изследване на изданието „Американски Психолог“, две-трети от хората на диета си връщат изгубеното тегло. А всичко, което трябва да сторите, е просто да ядете по-малко…

 

Здравословното хранене е освобождаващо

Здравословното хранене е система състояща се от по-малки промени и стъпки в ежедневният хранителен режим. Вместо строгото следване на правила за добра и лоша храна, се учите как да балансирате всички храни в една по-обща „диета“. Да, този подход отнема малко повече време, отколкото ударните и стресови диети. Но по-малките стъпки ви позволяват да направите промени, които работят добре за живота ви в много по-продължителен период от време. Има постоянно движение и процес на ре-приоритизация, които никога не спират.

Хората, които успяват да живеят и да се хранят здравословно дълго време, не са мотивирани от теглото, а от здравето си. Вместо това виждат и осъзнават колко по-добър може да бъде живота им, което води до постоянна мотивация на съвсем друго ниво. Теглото все още е част от уравнението, но не и най-важният фактор. Здравословното хранене се превръща в предпочитан начин на живот, а не в задължение.

Здравословното хранене в модерния свят е едновременно наука и изкуство. Изборът какво да ядем е внимателен баланс между вкуса, съдържанието и как храната ни кара да се чувстваме.

Изводите

Диетите ограничават хората, оставят им съвсем малко избори. Готино е да изглеждате слаби, но ако изберете неподходяща или вредна диета, ще страдате повече.

Със здравословното хранене, имате по-голям избор и увеличава вероятността за успех. Здравословното хранене е напълно осъзнат избор, начин на живот, философия за живот.

 

 

Leave a Comment