Pat-kam-zdrave.com използва бисквитки, за да осигури правилното функциониране на уеб сайта. Ако продължите да използвате услугите ни, ще приемем, че сте съгласни с използването на такива бисквитки. Научи повече

Чай от гъба Чага

Posted by patkamzdrave 23.04.2018 0 Comment(s)

Чай от чага: „Кралят на гъбите“ 

 

Ползите от консумaцията на чай от чага                                                                       

- богат източник на антиоксиданти

- богат източник на витамин В

- съдържа витални за организма минерали

 

Както сигурно се досещате от прозвището й, гъбата чага (Inonotus obliquus) предлага много повече от един приятен, природен чай.

 

„Златна мина“ от здравословни съставки

Чаят от чага е същинска „златна мина“ от здравословни хранителни вещества. Гъбата в него е натурален източник на витамините от група B (много високо ниво на витамин В5). Чага абсорбира витамини „В“ от кората на дървото бреза, върху което вирее. Това е твърда гъба със специфичен тъмно-черен цвят, който е вследствие високото съдържание на меланин. Основно расте по кората на брезата, но се открива и по трепетлика, и други твърди дървесни видове. Влияе се добре от студа и затова ареала й обхваща области с по-хладен климат в Азия, включително Сибир. Народите от тези географски ширини от векове използват в народната си медицина тази уникална гъба за лечение на широк спектър от заболявания, като се започне от гастрит и се стигне до рак.

Минералното съдържание на чага включва: мед, калий, манган, желязо, цинк, калций и селен. Освен това „Кралят на гъбите“ е известен с разнообразието от антиоксиданти влизащи в основния му състав, като: флавоноиди, аминокиселини, фибри, меланин и тритерпеноиди. И всичко това е само малка част от „съкровищата“ за организма, които предлага чага.

 

Репутация

В света на билковия чай и гъбите, чага е единствена по рода си. Тя дори по външен вид значително се различава от добре познатите ни видове. Расте по брезовите дървета, но лесно може да бъде сбъркана с по-тъмен израстък от кората.

Въпреки странният си външен вид, чага има дълга история на култивация и е изключително уважавана в средите на билкарите. Неслучайно носи прозвищата „Крал на гъбите“ и „Диаманта от горите“.

Великият Солженицин, носител на Нобелова награда за литература (1970), също е повлиян от „Краля-Диамант“ и я включва в повестта си „Раково отделение“. Това е автобиографична повест, разказваща за чудотворното изцеление на писателя от рак.

Чага се среща из брезовите гори на Русия, Китай, Корея, някои части на Европа, северните части на САЩ и Канада.

 

Научни изследвания

През последното десетилетие гъбата чага е била обект на не едно и две научни изследвания. Доказателствата за здравословните й, лечебни и антиоксидантни свойства са безспорни, и идват от различни уважавани научни институции като: Националната Медицинска Библиотека към Националните Здравни Институти на САЩ; Микробиологичното Общество и Колеж по Фармация, Университет Дуксунг – Южна Корея; Публикация в Световния журнал по Гастроентерология на тема: „Гъбата чага (Inonotus obliquus) индуцира G0 / G1 спиране и апоптоза в човешки хепатом на HepG2 клетки“; Публикация в Журнала за Медицински Изследвания на Растителни Видове от Брой 5(7), стр. 1251-1260, 4 Април, 2011; Научно изследване и анализ на д-р Кирсти Калос от Университета в Хелзинки; и др.

В България анализ на гъбата чага е извършен в Университета по Хранителни Технологии, гр. Пловдив, по заръка на производителя.

 

Всички тези научни изследвания и публикации сочат категорично, че гъбата чага е мощен имуностимулант, който може да се използва при различни стомашно-чревни проблеми, туберкулоза, хипертония, вирусни инфекции, сърдечно-съдови заболявания, заздравяване на рани и диабет. Скорошни изследвания потвърдиха, че повлиява добре лечението на пациенти с ХИВ вирус и вируса на Хепатит С.

 

Вкусови качества

Освен уникални за здравето на човека характеристики, чаят от чага притежава и много богат вкус. Някои хора дори го сравняват с този на кафето – толкова силен и въздействащ е.

 

Заключение

Накратко, чаят от чага представлява истинско тържество за здравето и сетивата ни. Ако страдате от някой от проблемите, за които помага или просто искате да опитате полезна и в същото време превъзходна на вкус напитка, чаят от чага ще задоволи изискванията ви. И много повече!

 

Leave a Comment